ZELENJAVNE JEDI

 

BUČKE S SMETANO

1 1/2-2 kg bučk, 1/2 dl olja, zelen peteršilj, česen, 2-3 paradižniki, sol; 1 dl smetane.

Bučke olupimo (če so mlade, pa tudi ne) in jih zribamo kot repo.Na olje denemo sesekljan česen, peteršilj, narezane paradižnike in bučke.Solimo in dušimo, da se sok posuši, nato pa zalijemo s smetano, premešamo in damo na mizo.


CVETAČA S PARMEZANOM

Velika kuhana cvetača, 15 dkg surovega masla, 10 dkg zribanega parmezana.

Cvetačo skuhamo v slani vodi in odcedimo. Še vročo polijemo s segretim surovim maslom in potresemo z naribanim parmezanom.Serviramo takoj.


ZAPEČENA CVETAČA

Velika cvetača, sol; 10 dkg surovega masla, 5 dkg moke, juha, 10 dkg parmezana.

Ne premehko, v slani vodi kuhano cvetačo, razdelimo na cvetove. Surovo maslo segrejemo in stresemo vanj moko. Ko se napne, prilijemo juho in gladko razkuhamo. V jensko posodo vložimo cvetačo , polijemo z omako in potresemo s parmezanom.
Postavimo v pečico, da po vrhu zarumeni.


FIŽOL Z GOBAMI

1 kg fižola, sol; 8 dkg masti, 1 čebulo, 10 dkg suhih ali 1/2 kg svežih gob, zelen peteršilj, 4 dkg moke, lahko tudi malo popra, malo kisle smetane.

Fižol skuhamo in ga nazadnje osolimo. Na masti prepražimo sesekljano čebulo in namočene, ožete suhe gobe. V sezoni vzamemo sveže, dodamo jih zrezane na liste. Ob koncu praženja primešamo še sesekljan zelen peteršilj. Ko se sok posuši in izstopi maščoba, pomokamo, moko prepražimo, nato pa zalijemo s fižolovko in gladko razkuhamo. Primešamo odcejen fižol in po potrebi vode. Jed posolimo, popopramo in kuhamo še kake četrt ure. Preden jo serviramo, ji primešamo smetano. Tako pripravljenemu fižolu dodamo ajdove ali koruzne žgance in zeleno solato.


FIŽOL S KORENJEM IN KROMPIRJEM

60 dkg fižola, 40 dkg korenja, 60 dkg krompirja, 15: dkg masti, 10 dkg moke, zelen peteršilj, kis, sol.

Prejšnji dan namočen fižol damo kuhat. Posebej pa kuhamo na rezance zrezano korenje in krompir, zrezan na kocke. Kuhamo v slani vodi do mehkega. V kozici napravimo svetlo prežganje iz masti in moke, nanj zlijemo fižol, korenje in krompir z vodo, v kateri se je kuhalo; primešamo sesekljan peteršilj. Ko nekaj časa vre, okisamo z malo kisa. Dodamo še malo kisle smetane. Serviramo kot prikuho k mesnim jedem ali kot samostojno jed. Jed mora biti gosta.


ZABELJEN FIŽOL

1 kg fižola, sol; 10 dkg masti, 1 čebula, šopek zelenega peteršilja; 1 žlico kisa.

Mehko kuhan, slan flžol odcedimo in denemo na maščobo, v kateri smo prepražili sesekljano čebulo in sesekljan zelen peteršilj. Vse skupaj še malo prepražimo in damo vroče na mizo. Po okusu okisamo, lahko pa kisanje tudi opustimo. Zraven zabeljenega fižola serviramo kislo zelje ali repo.


STROČJI FIŽOL S SMETANO

1 1/2 kg breznitnega, mladega stročjega fižola, sol, 5 dkg surovega masla, zelen peteršilj, malo moke, 1 dl smetane, malo fižolove vode.

Fižol skuhamo v malo vode. Mehkega odcedimo, stresemo v skledo in zabelimo. Na surovo maslo vržemo sesekljan peteršilj; ko zadiši, primešamo 1 žličko moke, takoj nato dodamo malo fižolove vode. Ko zavre, pa še smetano.
Vlijemo po fižolu. Fižol damo k mesu, krompirju itd.


PRETLAČEN GRAH

1 kg mladega graha, sol, pol čebule, 2 žlici drobtinic; 5 dkg olja, 1 čebula; 10 dkg surovega masla ali olja.

V slani vodi skuhamo grah, ki mu dodamo pol čebule. Kuhano pretlačimo s čebulo vred. Potresemo z drobtinicami, obložimo z ocvrtimi čebulnimi obročki in polijemo s toplim surovim maslom ali oljem. Grah serviramo s suhim mesom, kuhano govedino, krompirjem, testeninami itd.


JABOLKA S FIŽOLOM

80 dkg fižola, 1 1/2 kg jabolk, 10 dkg sladkorja, 10 dkg drobtin, 10 dkg surovega masla, sol.

Fižol v slani vodi skuhamo in ga odcedimo. posebej skuhamo olupljena in očiščena jabolka v 1 litru vode s sladkorjem.
Ko se jabolka razkuhajo, jim dodamo kuhan fižol in na maslu svetlo prepražene kruhove drobtine. Premešamo in za nekaj minut pokrijemo s pokrovko. Ponudimo kot samostojno jed z makaroni ali kruhovimi cmoki. Prav stari recepti so brez sladkorja.


JURČKI S SMETANO

10 dkg surovega masla, 1 kg jurčkov, sol; 1 dl smetane.

Narezane jurčke prepražimo na surovem maslu. Ko so že mehki, jih solimo in prilijemo smetano. Prevremo in serviramo.


KISLICA S ŠPINAČO

50 dkg listov kislice, sol, 50 dkg špinače, 15 dkg masti, 10 dkg črnih drobtin, šopek drobnjaka, goveja juha ali krompirjevka, 1 dl kisle smetane.

Očiščeno in oprano kislico in špinačo dušimo s prav majhno količino slane vode. Ko listi upadejo, jih odcedimo in sesekljamo. V kozici segrejemo mast, na njej prepražimo drobtine. Ko malo zarumene, dodamo drobno zrezan drobnjak, sesekljano kislico in špinačo. Premešamo in zalijemo z govejo juho ali krompirjevko, ali vodo, v kateri smo dušili liste. Izboljšamo s kislo smetano in soljo. Serviramo kot prikuho.


KOPRIVE IN REGRAT

Koprive in regrat očistimo in operemo. Dušimo v prav majhni količini slane vode, da listi upadejo, nato jih odcedimo in sesekljamo. V kozici napravimo iz masti in moke svetlo prežganje, mu dodamo drobno sesekljano čebulo in peteršilj.
Ko zarumeni, primešamo še sesekljane koprive in regrat. Premešamo in zalijemo z vodo, ki nam je ostala od dušenja.
Potrosimo s poprom in solimo. Ko prevre, izboljšamo jed s kislo smetano. Prikuha je zelo zdrava.


KORENJE Z JABOLKI

Ostrgano korenje zrežemo na podolgovate koščke, ki jih dušimo z oljem in majhno količino vode. Pol ure pred kosilom dodamo korenju olupljeno, na rezine zrezana jabolka, in to dalje dušimo. Nazadnje jed začinimo po okusu s sladorjem. Zelo ji izboljšamo okus z žlico smetane. V tem primeru odmerimo za dušenje manj maščobe.


KORENJE Z GRAHOM

50 dkg korenja, 50 dkg oluščenega svežega graha, 15 dkg surovega masla, 5 dkg moke, zelen peteršilj, poper, sol.

V kozici dušimo na maslu korenje, zrezano na kocke, v drugi kozici pa oluščen in opran grah. Ko je korenje mehko, ga potrosimo z moko, zraven stresemo zdušen grah, drobno sesekljan zelen peteršilj, zalijemo z malo juhe in pustimo, da dobro prevre. Izboljšamo s smetano, potrosimo s poprom in po okusu solimo.Serviramo kot pri kuho.


DOBER KROMPIR

2 kg krompirja, 10 dkg surovega masla, 5 dkg čebule, 2 rumenjaka, 1 limona, poper, majaron, sol.

Krompir skuhamo, olupimo in zrežemo na rezine.
V kozico damo maslo, drobno sesekljano čebulo in jo zarumenimo.
Prilijemo 3 dl goveje juhe ali krompirjevke, solimo, potrosimo s poprom in majaronom.
Ko nekaj minut vre, stresemo v to krompir.
Nazadnje dodamo še rumenjaka, premešana z limoninim sokom.
Serviramo ga lahko kot prilogo ali samostojno jed s solato.


PRTLIŠKI KROMPIR

2 kg krompirja, sol, 10 dkg surovega masla, zelen peteršilj.

Zberemo enakomerno droben krompir in ga operemo. Biti mora tako droben, da ga ni treba lupiti. Skuhamo ga v slanem kropu. Ostati mora cel. Odcejenega stresemo na raztopljeno surovo maslo, ga potresemo s sesekljanim zelenim peteršiljem, prepoljemo in takoj serviramo.


SMETANOV KROMPIR

2 kg krompirja, 10 dkg surovega masla, 2 dl kisle smetane, sol.

Krompir skuhamo, olupljenega zrežemo na rezine. V kozici raztopimo maslo, nanj stresemo krompir, ga solimo in pražimo. Nazadnje dodamo še kislo smetano. Serviramo kot prilogo ali kot samostojno jed s solato.


KROMPIR Z BOHINJSKIM SIROM

2 kg krompirja, 5 dkg olja.
Polivka: 2 jajci, 2 dl kisle smetane, 15 dkg bohinjskega sira; sol.

Krompir skuhamo, olupimo in zrežemo na listke. V kozico ali pekač denemo pol olja in nanj polovico krompirja.
Polijemo ga s polivko, nato dodamo še drugo polovico krompirja in polijemo z ostankom olja in z drugo polovico polivke. Postavimo v pekač, da dobi lepo zapečeno skorjico. Polivka: V razžvrkljana jajca vmešamo smetano in nariban sir. Solimo toliko, da s polivko presolimo tudi krompir.


KROMPIR S KORENJEM

3/4 kg krompirja, 3/4 kg korenja, sol, 15 dkg ocvirkov, zelen peteršilj.

Korenje narežemo na kose in denemo kuhat v slan kropo. Ko je približno na pol kuhano, mu dodamo nakrhljan krompir. Kuhano zabelimo z ocvirki in potresemo z zelenim peteršiljem. Bolj redko jed serviramo kot juho; z manj tekočine pa kot prikuho.


KUMARE S SLANINO

10 dkg suhe slanine, 1 1/2-2 kg kumar, zelen peteršilj, 2 žlici moke, poper, sol, 2 žlici paradižnikove mezge.

Na drobno narezano in malo precvrto slanino damo naribane, olupljene kumare, potresemo s sesekljanim peteršiljem in dušimo. Ko se sok posuši, pomokamo, zalijemo, popramo in solimo. Ko prevre, primešamo še paradižnikovo mezgo. Damo s krompirjem na mizo.


LISIČKE Z MLEKOM IN KROMPIRJEM

1 kg lisičk, približno 1 l mleka, sol, poper, 1 kg krompirja.

Očiščene lisičke zrežemo na rezine, prilijemo mleko in kuhamo. Ko so napol mehke, dodamo na kocke zrezan krompir. Solimo in popramo. Kuhamo, da se oboje zmehča. Serviramo kot samostojno jed ali kot prilogo, npr. h kuhani govedini.


PREVRNJENI OHROVT

2 kg ohrovta, 15 dkg slanine, 15 dkg šunke, sol, muškatni orešček, juha, 5 dkg parmezana.

Drobne ohrovtove glavice razpolovimo in zložimo v kozico, obložena s slanino in rezinami šunke. Solimo, odišavimo in obložimo s slanino in šunko. Pokrijemo spet z ohrovtom. Prilijemo juho in denemo v pečico. Pečeno obrnemo na velik krožnik in potresemo s parmezanom.


OCVRT BRSTIČNI OHROVT

75 dkg glavic brstičnega ohrovta, 20 dkg olja ali masti, 3 jajca, 15 dkg drobtin, 10 dkg ostre moke, poper, sol.

Očiščene ohrovtove glavice skuhamo v vreli slani vodi in jih odcedimo, Nato jih povaljamo v moki, stepenih jajcih in drobtinah ter ocvremo. Ponudimo jih kot samostojno jed ali kot prilogo k sestavljenim jedem (razne tople mesne plošče).


PARADIŽNIKOVE GOBE

2 žlici masti ali 2 žlici olja, 4 žlice na drobne kocke zrezane suhe slanine, 1 sesekljana čebula, velik šop zelenega peteršilja, 1 kg gob, malo moke, 1/2 kg paradižnikov ali 3-4 žlice paradižnikove mezge, sol, po želji malo muškatnega oreščka; za dober oreh surovega masla.

Maščobo razpustimo, ji dodamo slanino in pražimo, da slanina postekleni; tedaj primešamo čebulo; ko pa se začne razpuščati, dodamo del peteršilja, ki ga pražimo le tako dolgo, da lepo zadiši, nato pa primešamo zrezane gobe in dušimo. Ko gobe upadejo, jih pomokamo in prepražimo; nato dodamo na kocke zrezan paradižnik ali mezgo in dušimo. Pri svežem paradižniku ni treba dodajati vode, pri mezgi pa malo zalijemo. Solimo, odišavimo in dušimo, da se gobe zmehčajo. Že mehkim primešamo ostanek peteršilja in po želji surovo maslo, kar jedi zelo izboljša okus.Po tem receptu so gobe prav okusen dodatek k testeninom, rižoti, polenti ali krompirju.


KRALJEVSKA REPA

1 1/2 kg repe, slan krop, 3 dkg sladkorja, 8 dkg olja ali 10 dkg surovega masla, 3 dkg moke, 2 dl mleka.

Repo olupimo in jo naribamo na lističe ali zrežemo na drobne kocke, kar nam je bolj všeč. Skuhamo jo v zelo malo vode. Na maščobi zarumenimo sladkor, dodamo moko, jo nekoliko prepražimo in vse skupaj razkuhamo z vodo od repe. Zlijemo v repo in prilijemo še mleko. Še malo povremo in serviramo.


SLADKA REPA Z MLEKOM

1 1/2 kg repe, 15 dkg masti, 8 dkg moke, 4 dl mleka, 1 dkg kumine, sol.

Svežo repo olupimo in zrežemo na drobne kocke; nato jo denemo v lonec, zalijemo z vodo in pridenemo kumino in sol. Kuhamo do mehkega. Iz masti in moke napravimo svetlo prežganje, mu dodamo kuhano repo ter prilijemo toliko nezavretega mleka, da je z njim pokrita. Ko dobro prevre, jo serviramo kot prikuho. Repo pripravimo na podoben način, če zrežemo olupljeno repo na manjše koščke in jo damo v lonec s kumino in soljo. Ko je kuhana, odlijemo odvečno vodo. Repo pretlačimo, jo potresemo z moko in zalijemo z mlekom. Izboljšamo jo s kislo smetano.


REPA KOSLJANKA

1 kg repe, 1 kg krompirja, sol, vejica šatraja, 8 dkg masti, 5 dkg ocvirkov.

Repo zrežemo na koščke in denemo kuhat v vrelo, slano vodo; posebej skuhamo v malo vode in z vejico šatraja krompir. Ko je oboje kuhano, zlijemo skupaj, dobro premešamo in zabelimo z mastjo, ki smo jo dodali ocvirkom. Repo kosljanko ponudimo kot zelenjavno prikuho.


KUHNJA Z REPO IN FIŽOLOM

1 kg fižola, 1 kg kisle repe, sol, 1 žlica koruzne in 2 žlici bele moke, 1/8 l olja, 1 čebula.

Fižol in repo skuhamo vsako zase z malo vode. Z mrzlo vodo razmešamo koruzno in belo moko in jo damo v fižol, nato prilijemo še kuhano repo. Jed mora biti gosta. V olju zarumenimo sesekljano čebulo in primešamo jedi.
Skupaj naj vre še 10 minut.


ŠPINAČA IZ PESNEGA LISTJA

50 dkg pesnega listja, 25 dkg kopriv, 25 dkg kolerabnih listov, 10 dkg masti, 8 dkg ječmenove moke, 10 dkg čebule, 25 dkg krompirja, 5 dkg drobtin, 1 dl kisle smetane, zelen peteršilj, poper, sol.

Liste od pese, kopriv in kolerabe očistimo in dušimo v prav mali količini slane vode, da listi upadejo, nato jih odcedimo in drobno sesekljamo. V kozici razbelimo mast, nanjo stresemo ječmenovo moko in jo bledorumeno prepražimo. Dodamo drobno sesekljano čebulo, zelen peteršilj in drobtine. Ko vse zarumeni, stresemo zraven sesekljane liste, premešamo in zalijemo s kostno juho ali krompirjevko. Ko prevre, pretlačimo v prikuho še posebej kuhan krompir, izboljšamo s kislo smetano, poprom in soljo. Serviramo kot prikuho.


POSILJENO RDEČE ZELJE

2 kg rdečega zelja, 15 dkg masti, 10 dkg čebule, 5 dkg moke, 1 dkg kutine, kis, sol.

Zelje zrežemo na rezance kot za solato. V kozici na masti prepražimo sesekljano čebulo, da zarumeni. Dodamo zrezano zelje, kumino, sol in kis. Premešamo in pokrito dušimo do mehkega (1 uro). Nato potresemo z moko in zalijemo z juho (približno 3 dl). Ko zelje dobro prevre, ga serviramo kot prikuho.


KISLO ZELJE Z BRINOVIMI JAGODAMI

1 1/2 kg kislega zelja, 3 debela neolupljena jabolka, 1 narezana čebula, sol, 25 sesekljanih brinovih jagod, 2 dl kisle smetane.

Zelje denemo kuhat z jabolki in čebulo. Po potrebi ga solimo. Ko nekaj časa vre, mu primešamo brinove jagode, malo pred serviranjem pa še kislo smetano.


KISLO ZELJE S FIŽOLOM

1 kg kislega zelja, sol, 1/2 kg fižola, 10 dkg slanine, 1 čebula ali 15 dkg ocvirkov.

Kislo zelje kuhamo v malo vode. Solimo in odišavimo s kumino. Namočen fižol prav tako kuhamo z malo vode. Ko je oboje mehko, zmešamo z vodo vred in zabelimo s slanino, na kateri smo zarumenili čebulo, ali pa samo z ocvirki. Po potrebi jed, ki ne sme biti preredka, posolimo in dobro prevremo. Zraven ponudimo ajdove ali koruzne žgance.


PODMETENO KISLO ZELJE

1 1/2 kg kislega zelja, 1/2 kg krompirja, sol, 2 žlici moke, poper, 15 dkg ocvirkov.

Zelje kuhamo v enem, v drugem loncu pa na kosce narezan krompir. Oboje osolimo. Zelju primešamo podmet iz moke in malo mrzle vode ter malo popra. Kuhan krompir zmečkamo in ga zmešamo med zelje. Zabelimo z ocvirki.


BELO VINSKO ZELJE

2 zeljni glavi (približno 2 kg), 10 dkg masti ali olja, 1 žlico sladkorja, 1 čebulo, 1 jabolko, 1/4 l vina; 1 žlico moke, voda ali juha za zalitje, sol.

Zelje zrežemo na tanke rezance. Na maščobi zarumenimo sladkor in sesekljano čebulo. Dodamo zelje, 1 razrezano olupljeno jabolko in polijemo z vinom. Dušimo. Ko se sok posuši, pomokamo, prepražimo, zalijemo z vodo ali juho in solimo.računovodstvo Pavliha