JUHE

 

FIŽOLOVA JUHA, NAVADNA

3/4 kg fižola, 4 dkg olja, 4 dkg slanine ali samo 8 dkg olja, 1 čebula, 2 žlici moke, lovorov list, limonina lupinica, sol, kis - po želji, sesekIjan zelen peteršilj, vejica timiana, šopek drobnjaka, 1 žlica paradižnikove mezge.

Namočen fižol skuhamo. Še toplega pretlačimo. Na maščobi rahlo zarumenimo sesekljano čebulo in moko ter gladko razkuhamo z malo vode. Dodamo pretlačen flžol, zalijemo s fižolovko, po potrebi prilijemo še vode. Odišavimo z lovorovim listom in limonino lupino. Po okusu juho okisamo ali damo kis posebej na mizo.

Fižolovi juhi spreminjamo okus z raznimi dišanicami, npr. s sesekljanim peteršiljem, timianom, paradižnikom, drobnjakom.

Juho serviramo nezakuhano, ali pa skuhamo v njej riž, rezance, testenine. Zakuha ne sme biti gosta in ne preveč kuhana. K nezakuhani juhi se prilegajo na malo maščobe prepražene kruhove kocke, ki jih serviramo posebej, ali jih damo v juho šele, ko je že na krožniku.


FIŽOLOVA JUHA S SVINJSKIMI KOŽICAMI

1/2 kg fižola, 1/4 kg svežih ali prekajenih svinjskih kožic, 1 čebula, 12 dkg ječmenčka, 1 kozarec cvička, zelen peteršilj, sol, poper.

Namočen fižol pristavimo s kožicami in čebulo. Suhe kožice čez noč namočimo. Posebej skuhamo v malo vode ješprenjček. Ko je fižol kuhano vzamemo iz njega kožice in jih narežemo na tanke rezine, ali jih celo sesekljamo. Fižol s čebulo vred pretlačimo. Dodamo k ješprenjčku. solimo in popramo. Odišavimo z vinom in sesekljanim zelenim peteršiljem. Ko prevre, juho serviramo.


GOBOVA JUHA S KROMPIRJEM

1/2 - 3/4 kg svežih gob, 5 strokov česna, precej zelenega peteršilja, 3-4 paradižniki, 8 dkg olja, 1 kg krompirja, 1 žlica moke, sol, poper, kis, 1 di kisle smetane.

Očiščene gobe narežemo na listke. česen in pol peteršilja sesekljcrno, paradižnik zrežemo na četrtine (kolikor moremo mu izločimo seme). Česen po želji zamenjamo s čebulo. Na vroče olje vržemo česen in peteršilj; ko zodiši, dodamo gobe in paradižnik. Počasi pražimo in čez kakih 15 minut dodamo na drobne kocke zrezan krompir. Ko se  sok posuši. pomokamo ter nekajkrat premešamo in zalijemo. Solimo in popramo. Ko je krompir mehak. dodamo še ostalo polovico peteršilja in smetano. Vreti ne sme več. Kisa naj si gost po svojem okusu. ker je juha zaradi smetane mnogo boljša. če ni okisana.


GODLJA

2 1/2 - 3 litre dobre godlje od krvavic; 1/4 kg kaše, vejica majarona, po potrebi sol in 5 dkg ocvirkov.

Godijo zavremo. vanjo zakuhamo dobro oprano kašo in solimo. Odišavimo jo z majaronom. Če je potrebno, še dosolimo. Premalo mastno godijo zabelimo z ocvirki, sicer jih ne dodamo.


GOVEJA JUHA S KOROŠKIMI ŽGANCI

Koroške žgance skuhamo kot je napisano v receptu. Zabelimo jih kar v loncu in zdrobimo v drobne žgančke ter serviramo posebej k čisti goveji juhi.

Z juho lahko ponudimo tudi navadno kuhane ajdove oli krompirjeve ajdove žgance.


GOVEJA JUHA Z REZANCI

V čisto govejo juho zakuhamo domače rezance (glej Rezanci ). Nobenih rezancev ne kuhamo več kot 7-8 minut. Ako kuhani stoje,se preveč zmehčajo, izgube tipični okus in popijejo juho. Za staro tipično juho z rezanci je značilno,da ne sme biti preredka. Marsikje so ji dodali še sesekljan drobnjak.Industrijski rezanci v tem primeru, ko gre za narodno jed ne nadomeste domačih.


GOVEJA JUHA Z ŽLINKROFI

Z govejo juho ponudimo največkrat mesne žlinkrofe. Ako želimo bolj čisto juho,skuhamo žlinkrofe posebej in jih vložimo v juho pred serviranjem. Juhi pa izboljšamo okus,če jih kuhamo v njej, le več je porabimo. Žlinkrofi ne smejo biti preveč kuhani.

Recept za žlinkrofe glej na strani 128.


JABOLČNA JUHA

2 kg kislih jabolk, malo vode, limonina lupinica, klinčki, cimet; 8 dkg surovega masla, 3 dkg sladkorja, 1 žlica moke; voda za zalitje, 1/2 I vina, po okusu soli in sladkorja.

Dobro kisla jabolka operemo in neolupljena zrežemo na krhlje. Prilijemo malo vode in dodamo dišave. Pokrijemo in dušimo. Mehka jabolka pretlačimo. Na surovem maslu zarumenimo sladkor, nato še moko. Gladko razkuhamo najprej z vodo. nato dodamo pretlačena jabolka in prilijemo vino in potrebno vodo. Po okusu sladkamo in tudi malenkostno solimo. Juho dobro prevremo.

Serviramo jo s prepraženimi kruhovimi kockami ali ocvrtim grahom.


KAŠNATA JUHA Z ZELENJAVO

10 dkg zelja, 10 dkg ohrovta, 5 dkg korenja, 5 dkg rumene kolerabe, 3 dkg peteršiljeve korenine,malo cveta če, zelene in pora, 10 dkg krompirja, sol, 10 dkg masti ali olja, 10 dkg čebule, 15:dkg prosene kaše, kisla smetana jušna kocka ali juhan.

Očiščeno zelenjavo zrežemo na debele rezance in jo damo kuhat v 3 1/2 I vode. Osolimo in kuhamo 1 uro. V kozici segrejemo maščobo na njej svetlo spražimo sesekljano čebulo na katero stresemo oprano proseno kašo, jo premešamo in dušimo nekaj minut,nato jo zalijemo z juho v kateri se je kuhalo zelenjava. Vre naj pol ure. Juhi nato dodamo kuhano zelenjavo. Vse skupaj dobro prevremo. Po okusu dodamo  kislo smetano in sol. Ako je juha pregosta, jo zalijemo s kostno juho ali vodo. Okrepimo jo z jušno kocko ali juhanom.


KROMPIRJEVA JUHA, NAVADNA

1 kg krompirja, 3 stroki česna, lovorov list, vejica timiana in majarona, 1 čebulo, 10 dkg olja, 1 žlica moke, sol, kis, zelen peteršilj.

 

Krompir, zrezan na kocke, skuhamo s strtim česnom, timianom in majaronom. Na maščobi zarumenimo sesekljano čebulo, dodamo moko, nekolikokrat premešamo, zalijemo in razkuhamo. Zlijemo v krompir, solimo, pokisamo in primešamo zelen peteršilj.

Brez prežganja naredimo juho tako, da dodamo krompirjeve kocke prepraženi čebuli in vse skupaj prepražimo, pomokamo in zalijemo. Juho nato odišavimo z vsemi naštetimi dodatki.


DOBRA KROMPIRJEVA JUHA

1 kg krompirja, lovorov list, sol, 15 dkg masti, 7 dkg moke, 10 dkg čebule, 2 dkg česna, zelen peteršilj, majaron, poper, 2 hrenovki, kis ali belo vino. '

Olupijen krompir zrežemo na kocke. Damo ga v lonec in zalijemo s 3 do 3 %1/2 I vode. Dodamo lovorov list in solimo. Ko je krompir skoraj kuhan,ga zgostimo s prežganjem. Na masti rjavo prepražimo moko in ji dodamo drobno sesekljano čebulo. Ko tudi ta zarumeni, pa še drobno sesekljan česen, peteršil], majaron in poper. Ko prežganje zadiši, ga stresemo v juho. Dobro prevremo in primešamo na rezine zrezone hrenovke. Okus popravimo s kisom ali belim vinom in soljo. Juha je okusnejša, če ji dodamo še malo kisle smetane.


KROMPIRJEVA JUHA S SLANINO

1 kg krompirja, 1 čebula, 1 koren, malo zelene, peteršiljeva korenina in zelenje, 10 dkg prekajene slanine, sol, zelen peteršilj.

Krompir olupimo in zrežemo na kocke, čebulo sesekljamo, ostalo ze­
lenjavo zrežemo na drobno. Slanino zrežemo na kocke, jo segrejemo
in na njej rahlo zarumenimo čebulo, dodamo ostalo zelenjavo in krom­
pir. Dobro prepražimo, solimo in zalijemo. Kuhano juho serviramo ne·
pretločeno, lahko pa jo tudi pretlačimo. V obeh primerih ji dodamo
sesekljan peteršilj.


MLEČNA JUHA I

2 I mleka, 1 I vode, košček vanilje ali 1 zavitek vanilina, 2 žlici maka , skutni štrukeljci.

Mleko in vodo zavremo z vaniIjo ali vinilinom.Dodamomak in  zakuhamo majhne skutne štrukeljce. 

glej recept na strani 62


MLEČNA JUHA II

21 mleka, 1 I vode, malo soli, 4 rumenjaki, po želji nekoliko sladkorja, kruhove rezine, opečene na surovem maslu.

Mleko in vodo zavremo, solimo in po želji nekoliko sladkamo. V skledi raztepemo rumenjake in jim polagoma prilivamo vrelo mleko. K juhi serviramo na surovem maslu opečene kruhove rezine. Mlečne juhe lahko ponudimo tudi mrzle.


MOČNIKOVA JUHA

30 dkg moke, 2 jajci, sol, voda, 8 dkg olja, 1 drobna čebula, zelen peteršilj.

Iz moke in jajc naredimo usukančke. Na olju razpustimo sesekljano čebulo: ko začne rumeneti, dodamo pol usukančkov. Navadno jih presejemo skozi cedilo. Ko usukančki s čebulo vred zarumene, zalijemo. V vrelo juho zakuhamo še ostalo polovico usukančkov. Vro naj kakih 10 minut. Nazadnje primešamo še sesekljan peteršil].


PONADLJEVA JUHA - KRUHOVA

1/2 I mrzle vode, 3 žemlje; 8 dkg surovega masla, malo muškatnega oreščka, sol, 2 I zelenjavne juhe, malo žafrana, 2 rumenjaka.

Žemlje namočimo v vodi. Namočene razmečkamo z vilicami ali pretlačimo. Dodamo surovo maslo in nariban orešček, zalijemo z vrelo zelenjavko in solimo. Za barvo dodamo malo žafrana. Ko juha prevre, jo zlijemo v skledo, v kateri smo z vilicami raztepli dva rumenjaka.


PREŽGANKA Z JAJCI

10 dkg masti ali olja, 8 dkg moke, voda za zalitje, sol, kumina, 3 do 5 jajc.

Iz maščobe in masti naredimo prežganje, ki ga zalijemo z mrzlo vodo. Solimo in odišavimo s kumino. Ko juha nekaj časa vre, zakuhamo vanjo razžvrkljana jajca.  Če uporabimo dovolj jajc, ni treba druge zakuhe, sicer pa damo k juhi kruhove kocke. To juho so pogosto kuhali za zajtrk in jo jedli s kruhom. Z njo pa so postregli tudi nepričakovanega gosta, če ni bilo drugega pri hiši.


JUHA IZ SUHEGA MESA

Za juho meso dobro umijemo in pristavimo v mrzlo vodo. Vre naj počasi kot goveja juha. Dodamo tudi vso jušno zelenjavo. Če uporabimo juho od mesa, ki smo ga porabili v druge namene, npr. gnjat, zelenjave  ne dodajamo in meso pristavimo v krop

Mastno juho ohladimo, poberemo z nje maščobo, nato pa zakuhamo ribano kašo, močnik, rezance itd. Osvežimo jo s sesekljanim zelenim peteršiljem.


SUHA JUHA Z JEŠPRENJEM


V nepremastno juho od suhega mesa zakuhamo namočen ješprenjček.  Dodamo mu malo peteršilja, lovorovega lista, nekaj strokov česna, pol korena, zeljni list, vršiček zelene in timiana. To zelenjavo pred serviranjem odstranimo. Ješprenj ne sme biti gost.


VAMPI V KISLI JUHI S KROMPIRJEM

1 kg vampov, voda, čebula, 3 stroki česna, lovorov list; 8 dkg olja ali masti, 1 čebule, sladka paprika, 5 dkg moke, majaron, limonina lupinica, voda ali juha; 1/2 kg krompirja, paradižnik.

Vampe skuhamo z dodatkom čebule, česna in lovorovega lista. Kuhane zrežemo na tanke rezance. Na maščobi najprej zarumenimo sesekljano čebulo, dodamo vampe, jih potresemo s papriko in pražimo. Prepražene pomokamo in zalijemo. Odišavimo z majaronom in lirnonino lupinico. Solimo in pridenemo na kocke zrezan krompir. Nazadnje dodamo še paradižnik in okisamo.


VINSKA JUHA

1 1/2 I vina, 1/2 l vode, 8 dkg surovega masla, 10 do 15 dkg sladkorja (glede na kislost vina), 5 dkg moke, limonina lupinica, cimet, 2 klinčka, 4 jajca ali samo rumenjaki.

Juho lahko pripravimo na dva načina.

1.
Vino, sladkor in vodo z vsemi dišavami zavremo. Dodamo surovo maslo
in nazadnje še z jajci ali samo z rumenjaki zmešamo moko. Juha ne
sme več vreti, postavimo jo na rob in počakamo, da se zgosti.

2.
Na surovem maslu zarumenimo sladkor in nato moko. Najprej zalijemo z vodo; ko voda zavre, prilijemo še vino. Dodamo dišavnice. Nazadnje juho legiramo z rumenjaki ali vtepemo cela jajca. V prvem primeru je juha gladka, v drugem pa se izločijo kot svaljki zakrknjena jajca.

K vinski juhi ponudimo posebej prepražene kruhove kocke ali majhne  ocvrte kruhove rezine.


ZELlŠČNA JUHA

Šop zelišč: zelenega peleršilja, luštreka, malo mete, kislice, pehtran, listi žajbeljna, malo rmana, vršiček janeža, maja rona, pest špinače ali mladih kopriv, zelenje od redkvice in podobno, 10 dkg surovega masla ali margarine, 5 dkg moke, čebula, sol, 1/4 I kisle smetane, zelen peteršilj; 1-2 jajci.

Iz masla in moke naredimo svetlo prežganje, ki mu dodamo prav na drobno naribano čebulo. Zalijemo, vložimo drobno zrezana zelišča in solimo. Ko 10 minut vre, primešamo smetano in sesekljan zelen peteršilj ter juho serviramo. Po želji razžvrkljamo v njej še eno ali dve jajci.


 

 

računovodstvo Pavliha